onsdag 16 december 2015

Tomtefar och nissarna - ett matteproblem



Arbetet med problemlösning i matematik har fortsatt och barnen har fått flera tillfällen att träna sig i de olika strategierna. Det syntes verkligen idag när de fick följande problem:



Problemet har vi  hämtat från NCMs adventskalender http://ncm.gu.se/adventskalender#

Barnen angrepp problemet med iver och tillsammans diskuterade vi ord  som vi inte riktigt förstod. Vad betyder  egentligen oavsett, medurs och moturs? Tillsammans kan vi  reda ut begreppen och vi börjar förstå vad det är vi ska göra.

I par väljer vi strategi och provar att lösa  problemet. När man hittat en lösning så är det dags att förklara hur man gjorde samt att formulera sitt svar med en hel mening.








Lektionen avslutas med att fröken frågar vad vi egentligen tränat på - barnens svar:
Att samarbeta, kunna ta ut det viktiga i ett problem, välja strategi, avgöra om svaret är rimligt och att svara med en hel mening.

Terminens sista musiklektion

I tisdags hade  klasserna terminens sista musiklektion och vi  tränade tillsammans på sångerna som vi ska sjunga på julavslutningen. Att ha musik 48 elever tillsammans kan vara en utmaning men klasserna klarade det bra och det lät riktigt fint när de sjöng tillsammans.

Det är många barn som  går på musikskolan och till tisdagens lektion hade  Linnea tagit med  sin fiol och spelade för oss. Som ett proffs ställde hon sig inför båda klasserna och spelade sina låtar felfritt, en stor eloge till  Linnea, detta gjorde hon med bravur.


torsdag 10 december 2015

Att arbeta med problemlösning i matematik

Vi har börjat att jobba med problemlösning på matematiken. 
I Lgr11 kan vi läsa följande kunskapskrav kring problemlösning; 
Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer genom att välja och använda någon strategi med viss anpassning till problemets karaktär. Eleven beskriver tillvägagångssätt och ger enkla omdömen om resultatens rimlighet.

Barnen har fått en ny målskylt där dessa mål är skrivna på ett språk som är enklare att förstå.
Efter vårt arbete ska jag kunna: 
  • använda några strategier 
  • beskriva hur jag löst ett problem
  • säga om svaret är rimligt
Några av de strategier vi presenterar för barnen är
  • rita en bild
  • gissa och pröva
  • använda laborativt material
  • arbeta bakifrån
  • göra en tabell eller ett diagram
  • leta efter mönster
  • dela upp i delproblem
Att kunna  välja den mest lämpliga strategin kan vara svårt därför prövar och omprövar vi och diskuterar fördelar och nackdelar med de olika strategierna. 



I onsdags fick vi problemet Bonden bygger en hage som är ett öppet  problem  dvs det finns inte bara ett svar. Vi började med att läsa hela texten, sen upprepade vi och strök under frågan för att sist ringa in vad i texten som egentligen är viktigt för att kunna lösa problemet. Att ha en tydlig arbetsgång vid problemlösning hjälper barnen och genom att vi  lärare modellerar ser barnen fördelarna med att arbeta strukturerat. Efter att ha funderat och provat några olika strategier så landade alla tillslut i att använda laborativt material var lämpligast  för att lösa detta problem och barnen kunde hitta flera olika lösningar.













tisdag 1 december 2015

Stanstorpsdag på Malmö museum

I måndags var det Stanstorpsdag och hela Planeten åkte buss till Malmö för att träffa en museipedagog och arkeolog som berättade mer om forntiden för oss.




Tillsammans fick vi tidsbestämma lite olika föremål som man hittat vid utgrävningar. Det var flintyxor och bronsyxor, krukskärvor och båtyxor. Barnen var riktigt duktiga när de diskuterade sig fram till vad de olika sakerna egentligen var.



Vi fick även göra vars en egen ljudsnurra, som vi slipade och dekorerade.


 När vi var färdiga fick vi testa lite olika hjälmar och ringbrynjor,


Vi hann även  med ett besök på tekniska museet och självklart blev det lite tid för lek i piratlekrummet.


Fritidspyssel med Yasmine

På fritids pysslas det med Yasmine för fullt. Under några veckor  har det varit drömfångare som stått på agendan. Det var ett pilligt jobb men det är envisa barn vi har på Planeten och det var många fina drömfångare man kunde se på vår utställning inne på fritids. 





Nytt pyssel från och med denna veckan  är julgranskulor gjorda av stora flörtkulor och tygbitar. Det låter kanske inte som något speciellt, men kom in och kolla på dem, de blir riktigt fina!

måndag 23 november 2015

Det har snöat!

Så har vintern kommit till Staffanstorp och barnen på Planeten har njutit av att vara ute i snön.









fredag 20 november 2015

Bronsåldern

Denna vecka har vi börjat  att jobba med bronsåldern och vi har lärt oss att man får brons genom att blanda koppar och tenn.


Vi har tittat  på film, läst och diskuterat. Vi har lärt oss om hur man bodde, hur man levde och vad man åt. Men även vilka lekar man lekte och hur man klädde sig.


På bronsåldern var det mycket varmare i Sverige än vad det är nu. Man odlade vindruvor och det fanns vilda sköldpaddor. Det var på bronsåldern som man lärde sig att väva tyger och man gjorde vackra smycken av brons.

torsdag 12 november 2015

Läsa, läsa, läsa!

Att läsa mycket är viktigt  för våra elever, både för att få upp flytet och läshastigheten. Men även för att få en ökad läsförståelse och ett större ordförråd. I skolan har vi både högläsning, parläsning och enskild läsning. I vårt sagotema så har det blivit mycket lyssnande till folksagor och konstsagor och samtal kring vad texterna egentligen säger. Vi har analyserat texter och tränat på att   gör kopplingar både till andra texter, till  oss själva och till vår omvärld.  


Att läsa högt för en kompis kan ibland kännas lite pirrigt men det är jättebra för att träna upp säkerheten och flytet i läsningen. Parläsning är uppskattat av barnen och de tränar  på att lyssna aktivt på varandra.


En gång i veckan så håller vår skolbibliotekarie Helen i ett svenskpass.Även på dessa pass så jobbar vi med sagor och andra texter kopplade till temat.

onsdag 11 november 2015

Planetenkväll





 
Orange och blå stjärnexplosioner
 
Välkomna
till höstens Planetenkväll!

Onsdagen den 25/11  kl. 18.00–19.30  är ni välkomna till Infan för att titta på barnens framföranden. Meddela via mail hur många vuxna respektive barn som kommer från er familj samt om det önskas kaffe eller te senast 20/11.


Planetens pedagoger